NIEUWS

De Grote Historische Vertel Show komt naar u toe

We hadden bijna niets, alleen heel veel liefde, en dat hadden we samen met elkaar”

Intiem portret van de voormalige woongemeenschap in de Havikerwaard

Beeldend kunstenaar Gerrit van Middelkoop brengt in een kunstzinnige installatie een bijna vergeten aspect van de Havikerwaard in De Steeg in beeld. In een soort van panorama met een diameter van ruim vijf meter zijn honderden vintage-foto's op ooghoogte gemonteerd.

De kunstenaar trof, in voorbereiding op de voorstelling “DE WEERT” op de Facebookpagina van de Havikerwaard een grote hoeveelheid amateurfoto's met begeleidende teksten aan die de intimiteit van een kleine en hechte woongemeenschap voelbaar maken. Deze foto's komen uit de fotoalbums van de vroegere bewoners van wat wel het achtste dorp van Rheden werd genoemd.

De grote charme zit in het feit dat het foto's betreft die met de vroegste amateurcamera's gemaakt zijn. Agfa Klack en Kodak Instamatic maakten het vanaf de jaren vijftig voor een ieder mogelijk om zijn of haar omgeving te vereeuwigen. Niet geremd door academische normen en opvattingen hoe het zou moeten, maar gewoon recht uit het hart met je eigen wereld als onderwerp. Een rolletje met slechts twaalf opnames maakte de keuze bij het afdrukken zo belangrijk dat bij iedere druk op de knop de adrenaline stroomde. Pas na terug-ontvangst uit het fotolaboratorium waren de resultaten te zien, niet terug te draaien en te kostbaar om weg te gooien. Eerlijker kan het niet.

Het vormt een groot contrast met de manier waarop we tegenwoordig omgaan met onze digitale beeldcultuur. Nu zie je precies op je beeldschermpje hoe je onderwerp is gekaderd, je drukt zo vaak je wilt de knop in, wat niet bevalt gaat direct de digitale prullenbak in en de overgebleven plaatjes  bewerk je met een simpel computerprogrammaatje. En dat gaat zo eindeloos door.

Wanneer je de kunst-installatie in Nieuwe Ruimte binnenstapt word je ondergedompeld in een wereld die verdwenen is. Een min of meer geïsoleerde enclave waarbinnen, tot midden jaren zeventig, een grote gemeenschapszin heerste.

“We hadden bijna niets, alleen heel veel liefde, en dat hadden we samen met elkaar”

Te zien in Nieuwe Ruimte, den Heuvel 32, Velp

Van 1 februari t/m 29 maart

Zaterdagen en zondagen van 12 tot 17 uur.

Op zondagmiddag 1 maart om 15.30 uur zal Gerrit van Middelkoop meer vertellen over het onderwerp van de installatie. Toegang is gratis.

 

Vertelshow flyer 456 x 600 aangepast formaat

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld u hier aan voor de STRV nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste toeristisch recreatieve ontwikkelingen in regio

Wat vindt u van het thema 'Verliefd op de Veluwe' ?

Gemeente nieuws

  • Alles over het coronavirus

    De verspreiding van het virus zorgt voor veel aandacht en vragen. Wij werken nauw samen met betrokken partijen. Lees over de landelijke maatregelen en wat dit betekent voor onze dienstverlening.

  • Wijzigingen vervoer per 1 augustus 2020

    In onze gemeente regelt Avan het vervoer. Vanaf 1 augustus 2020 is Avan nog steeds de overkoepelende organisatie, maar zijn er nieuwe vervoersbedrijven die de ritten verzorgen. Voor het aanvullend vervoer (regiotaxi) is dit taxibedrijf Munckhof. Voor georganiseerd vervoer (leerlingenvervoer, vervoer voor dagbesteding en vervoer vanuit de jeugdwet) gaat Willemsen de Koning de ritten verzorgen.

  • Een goede fietsverbinding maar geen SnelleFietsRoute

    Gezamenlijk werd door provincie en gemeente gewerkt aan een SnelleFietsRoute (SFR) tussen Arnhem en Dieren. Omdat de Hoofdstraat in Velp niet kan voldoen aan de eisen van de SFR besloot de gemeenteraad van Rheden dat dit gedeelte niet bij de SFR kan horen.

Contact Informatie

logoveluwezoom_green.png

Peter van Anrooylaan 19
6952 CW Dieren

+31(06)537 315 89
 

Evenementen deze maand