NIEUWS

In Rheden moet je binnenkort vragen om reclamefolders

DE STEEG – Wie voortaan nog ongeadresseerde reclamefolders wil ontvangen in de gemeente Rheden moet daar actief een sticker

voor op zijn brievenbus plakken. Zonder sticker krijg je ze binnenkort niet meer. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond. Huis-aan-huisbladen komen nog wel.

‘Van de mensen die reclamefolders ontvangen, gooit een aanzienlijk deel deze ongelezen in de papierbak’, stelt GroenLinks-raadslid Linda Nieuwenhoven. Haar partij diende het voorstel samen met D66, PvdA en SP in. De ‘milieubewuste keuze’ wordt hiermee volgens Nieuwenhoven de standaard.

Het geeft het gevoel van ‘wij weten wel wat goed voor u is’, meent fractievoorzitter Bert de Lange (CDA). ‘Mensen hebben al de middelen om dit zelf te reguleren.’ Zijn partij stemde samen met GPR Burgerbelangen als enige tegen. ‘Wij gaan uit van de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van onze inwoners’, betoogt fractievoorzitter Magda Rook.

‘Te veel gedoe of te laks’
‘Maar een sticker op je brievenbus plakken als je graag reclamefolders wilt, is wel één van de kleinste stappen van zelfredzaamheid’, pareert Nieuwenhoven. ‘Vanuit het algemeen belang is het beter om minder folders te verspreiden.’ De werkelijkheid is volgens haar dat veel mensen het ‘te veel gedoe vinden, of te laks zijn’ om een sticker te plakken als ze geen folders willen.

De raad geeft aan bezwaren te hebben als de Regiobode niet meer bij mensen op de mat valt. Dat wordt gezien als belangrijk communicatiemiddel vanuit de gemeente richting haar inwoners. Op voorstel van wethouder Dorus Klomberg is daarom besloten dat de ‘nee/ja-sticker’ de standaard wordt.

Regiobode wel
Daarmee wordt de Regiobode, maar ook andere huis-aan-huisbladen, wel automatisch bezorgd. Wie ook dat niet wil, plakt een ‘nee/nee-sticker’. En bij een ‘ja/ja-sticker’ ontvang je ook het ongeadresseerde reclamedrukwerk.

De regels worden aangepast in de afvalstoffenverordening. Vervolgens zal communicatie met de inwoners plaatsvinden. Bij overtredingen worden er boetes aan de verspreider uitgedeeld. Andere steden, waaronder Amsterdam en Utrecht, voerden eerder de ‘ja/ja-sticker’ in. De rechter besloot onlangs dat dit rechtmatig is. Ook Arnhem wil dit jaar een dergelijke variant invoeren.

Bron: studiorheden.nl

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld u hier aan voor de STRV nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste toeristisch recreatieve ontwikkelingen in regio

Wat vindt u van het thema 'Verliefd op de Veluwe' ?

Gemeente nieuws

  • Alles over het coronavirus

    De verspreiding van het virus zorgt voor veel aandacht en vragen. Wij werken nauw samen met betrokken partijen. Lees over de landelijke maatregelen en wat dit betekent voor onze dienstverlening.

Contact Informatie

logoveluwezoom_green.png

Peter van Anrooylaan 19
6952 CW Dieren

+31(06)537 315 89
 

Evenementen deze maand